Ο Ιδρυτής

kaloy
Νικόλαος Αθ. Καλογερόπουλος - Kaloy

Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1924. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και πήρε μεταπτυχιακό σε Business Administration στην London School of Economics και στο Woolich Polytechnic. Ακολούθως έλαβε Πτυχίο Φιλοσοφίας με Άριστα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Ph.D.) με τη διδακτορική διατριβή «La théorie de l’espace chez Kant et chez Platon». Εργάσθηκε ως στέλεχος Διεθνών Οργανισμών στην Γενεύη (όπου εγκαταστάθηκε το 1953, με αποστολές στην Γερμανία, Βραζιλία, ΗΠΑ κ.α). Διετέλεσε πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρίας της Γαλλοφώνου Ελβετίας. Είναι γνωστός στο εξωτερικό ως Nicolas Kaloy (κατά την ελβετική του υπηκοότητα).

Ασχολήθηκε ως Σύμβουλος ιδιωτικών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας. Mετά την συνταξιοδότηση του εξακολούθησε να διαμένει στην Γενεύη και να ασχολείται αποκλειστικά με την φιλοσοφία και τη συγγραφή. Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα φιλοσοφικού, ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Για το βιβλίο του «Η Διαμόρφωσις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος 4ος-20ός αι. μ.Χ.», το οποίο εκδόθηκε σε τρεις τόμους με περισσότερες από 2.000 σελίδες βραβεύθηκε με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών το 2002. Υπήρξε συνεργάτης με άρθρα στον Ελληνικό Τύπο και όταν βρισκόταν στην Ελλάδα διατηρούσε επί 10ετίας εβδομαδιαίες τακτικές εκπομπές στο κανάλι HighTV. Οι εκπομπές αυτές συνεχίστηκαν, μετά τη διακοπή τους στην Ελλάδα, από την Ελεύθερη Φωνή της Γενεύης (μέσω του Γαλλικού dailymotion.fr/Nicolas Kaloy).

Διετέλεσε Πρόεδρος του διεθνούς Think Tank με έδρα την Γενεύη (The European League of Geneva) του οποίου κύριος σκοπός είναι η δημοκρατική διαμόρφωση και οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την βελτίωση των υπηρεσιών που οφείλει να προσφέρει στους πολίτες της Ευρώπης. Ήταν ισόβιος Πρόεδρος του Καλογεροπουλείου Ιδρύματος – Fondation Kaloy μέχρι και θάνατο του. Το ίδρυμα απονέμει Διεθνές Βραβείο (Kaloy Prize) επί της «Πειραματικής Φιλοσοφίας» ειδικά για έρευνες επί της λειτουργίας του εγκεφάλου (brain function) που «επιβεβαιώνουν, διαψεύδουν ή διασαφηνίζουν φιλοσοφικές θεωρίες της Γνώσεως» Το Βραβείο (International Kaloy Prize) χορηγείται ανά διετία υπό την αιγίδα του Πολυτεχνείου της Λοζάνης. Το International Κaloy Prize έχει ήδη απονεμηθεί στον Διευθυντή του Max Ρlanck Institut für Hirnforschung της Φρανκφούρτης και σε δύο ερευνητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Bloomington, Indiana, USA. Ως hobby ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την ζωγραφική (πολυάριθμα έργα του κοσμούν σήμερα το ίδρυμα) και το σοβαρό θέατρο (Όπερα, Μπαλέτο).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
*Kυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία (Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ, τηλ. 0030 210 26 17 648, ekdoseisdromon@gmail.com)

1

Ν.Καλογερόπουλος-Kaloy, Ph.D. (Πανεπιστήμιο Γενεύης) | Διδάκτωρ Φιλοσοφίας
Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, μέσον βιασμού των λαών, 3η Έκδ. συμπληρωμένη (188 σελίδες), με προσθήκη "Η Φιλοσοφία της Προπαγάνδας"
Τιμή Ευρώ 16

Όλοι οι άνθρωποι, ως μέλη της κοινωνίας, υφίστανται την επίδραση των μεθόδων της «προπαγάνδας», από την στιγμή που γεννήθηκαν. Άλλοτε με ευνοϊκό αποτέλεσμα , άλλοτε το αντίθετο, όταν η προπαγάνδα επιβάλει αμφιβόλου αξίας «έξεις» που, όπως το πρόσεξε ο Αριστοτέλης, γίνονται «δευτέρα φύσις» στην κοινωνική, ηθική και πολιτική συμπεριφορά και στην διαμόρφωση κοινής γνώμης, σύμφωνης με ιδιοτελή συμφέροντα. Αν και η «λέξις» εγεννήθη το 1622 στην προσπάθεια της Εκκλησίας να διαδώσει την πίστη (Congregatio de propaganda fide) το «πράγμα» είναι τόσο αρχαίο όσο και οι ανθρώπινες κοινωνίες. Με την πάροδο του χρόνου και την ολοένα βαθύτερη ανάλυση της ανθρώπινης ψυχολογίας, οι μέθοδοι επηρεασμού και πειθούς έχουν αποκτήσει σταθερή επιστημονική θεμελίωση, Αλλά και παραμένουν σκόπιμα παντελώς άγνωστοι στο πολύ κοινόν. Διότι μόνον έτσι, η επιδέξια χρήση τους από τους διαμορφωτές των διαφόρων «πιστεύω» των λαών στον ηθικό, εθνικό και πολιτικό τομέα, εξασφαλίζει την ποθητή αποτελεσματικότητα. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να καταστήσει τις μεθόδους γνωστές στους λαούς και μάλιστα στους νέους και νέες της κοινωνίας, για αποτελεσματική άμυνα. Όπως ο αιών της Διαφωτίσεως, με σύνθημα το sapere aude, όπως επροτάθη από τον Kant, δηλαδή «τόλμα να έχεις αυτόνομη σκέψη», άνοιξε νέους ορίζοντες στον ελεύθερο βίο, έτσι και σήμερα, αυτές οι μέθοδοι της προπαγάνδας που έχουν διεισδύσει σε κάθε στρώμα της κοινωνίας, πρέπει να γίνουν γνωστές στο πολύ κοινόν ως βιώματα, για να προστατέψουν την ελευθερία και την δημοκρατία. Η Προπαγάνδα, ως μέσον βιασμού των λαών, σε μία ανοικτή κοινωνία που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να εισαχθεί και διδάσκεται στα σχολεία. Αν αυτό δεν γίνεται, είναι διότι δεν συμφέρει την άρχουσα τάξη των επιτηδείων της πολιτικής αγυρτείας που λυμαίνονται τους λαούς.2

N.MACCHIAVELLI | Ο ΗΓΕΤΗΣ
Με σχόλια Ναπολέοντος και Βολταίρου, Μετάφραση και Σχόλια, Ν.Καλογερόπουλος-Kaloy, Ph.D.(Πανεπ. Γενεύης) | Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (350 σελίδες)
Τιμή Ευρώ 18

O «Ηγεμών» εγράφη το 1513 , αλλά δεν έπαψε να σχολιάζεται συνεχώς, επί 5 αιώνες. Δεν λέγει τι ο άνθρωπος πρέπει να κάνει. Λέγει τι ο άνθρωπος κάνει. Δεν είναι μόνο βιβλίο Ιστορίας ή Πολιτικής Επιστήμης. Είναι και βιβλίο ανθρώπινης ψυχολογίας και Ανθρωπολογίας. Τα κύρια dramatis personnae, είναι δύο. Ο Ηγέτης και ο Λαός, αλλά σε αναγκαία σχέση συνεργίας. Σε αυτή την διαλεκτική, ο «αγιασμένος» Σκοπός του Μακιαβέλλι είναι πρώτιστα η ευημερία του Λαού και οι επιδιώξεις του Έθνους. Ο Σκοπός αυτός, «κινεί» τα μέσα κατά τα ήθη της εκάστοτε εποχής. Τα οιαδήποτε «μέσα», απογυμνωμένα του Σκοπού και σε έλλειψη συνεργίας Ηγέτη και Λαού οδηγούν σε πρόσκαιρες και καταστρεπτικές λύσεις. Εκείνος που, περισσότερο από κάθε άλλον, «κατάλαβε» την θέση του Μακιαβέλλι είναι ο Ρουσσώ, όταν είπε ότι «φαίνεται να δίνει μαθήματα στους βασιλείς, ενώ αυτός, δίνει μεγάλα στους λαούς – ο Ηγεμών είναι το βιβλίο των δημοκρατών, (Contrat Social, III,6, note). Στην ανάλυση του έργου, ο συγγραφέας παρουσιάζει πρώτα περιγραφή της Εποχής του Μακιαβέλλι. Παραθέτει περίληψη κάθε Κεφαλαίου και νέα δική του μετάφραση. παραθέτει σημαντικά σχόλια του Ναπολέοντος και του Βολταίρου, ενός θαυμαστή και ενός επικριτή, ενώ συμπληρώνει τις σκέψεις του Μακιαβέλλι με αποσπάσματα από το άλλο βιβλίο του, τα Discorsi. Ακολούθως, για κάθε Κεφάλαιο, παραθέτει τα δικά του ευρύτερα σχόλια και κριτική που προσπαθούν να προσαρμόσουν το 1513 στις σημερινές κρατούσες συνθήκες ηθών και νοοτροπίας όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε κάθε ευρύτερη κοινωνική και επαγγελματική σχέση. Τέλος, παραθέτει Παράρτημα όπου μεταξύ άλλων αναλύει την φιλοσοφία του Πραγματισμού, της Ηθικής και της Ιστορίας σε σχέση με το έργο του Μακιαβέλλι. Ακολουθεί τέλος επιλογή «φράσεων-κλειδιών» από το κάθε Κεφάλαιο του «Ηγεμόνος» με τίτλο Quotable Quotes. Το βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας θεωρεί μέρος Τριλογίας με άλλα δύο βιβλία του, «Η Προπαγάνδα, μέσον βιασμού των λαών» και «Η Πολιτική Σημασία του βλακός», που πιστεύει ότι θα πρέπει να αποτελούν μέρος ύλης του μαθήματος ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ που πρέπει να διδάσκεται στα Σχολεία κάθε δημοκρατικής Κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΟ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΕΚΠΟΜΠΕΣ (Video)LINK ΕΚΠΟΜΠΩΝ 2014

www.dailymotion.com/video/x1clxak_nicolas-kaloy_news
www.dailymotion.com/video/x1d24g0_nicolas-kaloy-no-5-2014_news
www.dailymotion.com/video/x1dnasn_nicolas-kaloy-no-6-2014_news
www.dailymotion.com/video/x1e7v1g_nicolas-kaloy-no7-2-3-2014_news
www.dailymotion.com/video/x1fjxnc_nicolas-kaloy-no-8-2014_news
www.dailymotion.com/video/x1gyly4_nicolas-kaloy-09-2014_news
www.dailymotion.com/video/x1j0hi9_nicolas-kaloy-no-10-2014_new
www.dailymotion.com/video/x1kepxg_nicolas-kaloy-no-11-2014_news
www.dailymotion.com/video/x1lgnfi_nicolas-kaloy-no-12-2014_news
www.dailymotion.com/video/x1onu9j_nicolas-kaloy-no-13-2014_lifestyle
www.dailymotion.com/video/x1qc9w4_nicolas-kaloy-no-14-2014_lifestyle
www.dailymotion.com/video/x1snh5a_nicolas-kaloy-no-15-2014_lifestyle
www.dailymotion.com/video/x1t6edl_nicolas-kaloy-no-16-2014_webcam
www.dailymotion.com/video/x1ts9ua_nicolas-kaloy-no-17-2014_lifestyle
www.dailymotion.com/video/x1uc2vz_nicolas-kaloy-18-2014_lifestyle

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Mπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΕΣ τις εκπομπές μας αν κάνετε τις εξής κινήσεις:
• Ανοίγετε Google και γράφετε dailymotion.fr
• Ανω αριστερά γράφετε Nicolas Kaloy
• Διαλέγετε την εκπομπή της προτιμήσεώς σας

ή στον παρακάτω σύνδεσμο: www.dailymotion.com/fr/relevance/search/nicolas+kaloy/1