Μια σπάνια εμπειρία ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης για να παρακολουθήσουμε την κοινή συναυλία μουσικής δωματίου των νικητριών του διαγωνισμού «Ακούμε τους Νέους 2023», η οποία διοργανώθηκε από το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.
Η Αριέτα Λιάτση στο βιολί, η Μαρία Έλλη Πετρίδου στο τσέλο και η Αγγελική Γιαννοπούλου στο πιάνο ερμήνευσαν με ωριμότητα το τρίτο τρίο του Μπραμς και το δεύτερο μέρος από το τρίο του Σούμπερτ έργο 100, ενώ στη συνέχεια συνέπραξαν με τους καταξιωμένους Νίκο Μάνδυλα στο βιολί και Ηλία Σδούκο στη βιόλα στο συναρπαστικό κουιντέτο με πιάνο του Ντβόρζακ έργο 81.

Τόσο οι ερμηνείες των καλλιτεχνών όσο και η μοναδική ατμόσφαιρα του αρχαίου θεάτρου οδήγησαν σε μια αλησμόνητη βραδιά, που μας άφησε γεμάτους συναισθήματα συγκίνησης και προσμονής για μελλοντικές συναυλίες σε χώρους σπάνιας ομορφιάς και ιδιαίτερης πολιτιστικής βαρύτητας, όπως τα αρχαία θέατρα της χώρας μας.

Το πρόγραμμα «Ακούμε τους Νέους 2023» αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια, που έχει σαν στόχο να αναδείξει και να προωθήσει νέους ταλαντούχους μουσικούς, για τους οποίους εξασφαλίζει πολλαπλές συναυλίες και ηχογραφήσεις. Το πρόγραμμα αυτό εκπονείται από μια συμμαχία δυνάμεων στο χώρο του πολιτισμού: το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου, το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Τρίτο Πρόγραμμα, ενώ υλοποιείται χάρη στην οικονομική υποστήριξη των εταιρικών του μελών: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Vinci, οικογένεια Φουρλή και σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Η ιδιαίτερης οργανωτικής δυσκολίας συναυλία στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης δεν θα μπορούσε όμως να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεσσήνης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, του σωματείου Μουσική Κίνηση, που μας παραχώρησε το πιάνο, και χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, κ. Στάθη Γυφτακη, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2023» ακολουθούν δυο ρεσιτάλ πιάνου της Αγγελικής Γιαννοπούλου: στις 30 Ιουλίου στις 18:00 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τις 7ες Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας και στις 2 Αυγούστου στις 21:00 στην Ελεήστρια σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κορώνης και σε χώρο ενδιαφέροντος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.

Επίσης στο σύνδεσμο https://www.ertecho.gr/radio/trito/show/anazitontas-tin-kyria-me-ti- stryxnini/ondemand/435653/oanazitontas-tin-kyria-me-ti-stryxnini-me-ton-xristo- papageorgiou-25-07-23/ μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη της νικήτριας του διαγωνισμού Μαρίας Έλλης Πετρίδου στον Χρίστο Παπαγεωργίου στην εκπομπή «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη».