Ο τόπος, η ιστορία, η τέχνη, ο πολιτισμός: τα υλικά της ευτυχίας … και ο Άνθρωπος στο επίκεντρο, δημιουργός και δέκτης.

Στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, στο λήμμα: ευτυχία, διαβάζουμε: 1. κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών 2. καλή τύχη, ευτυχής συγκυρία. Τον ίδιο, περίπου, ορισμό δίνουν όλα τα λεξικά. Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι πως για τον καθένα η ευτυχία είναι διαφορετική. Μας το είπε, άλλωστε, αυτό και ο Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης στο έργο του «Ηθικά Νικομάχεια», ότι δηλαδή ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν πως η ευδαιμονία είναι το πιο σπουδαίο αγαθό, ο καθένας αναφέρεται σ’ αυτήν εννοώντας κάτι διαφορετικό.

Εφόσον ο μέγας δάσκαλος του στρατηλάτη Αλέξανδρου μου δίνει την ελευθερία, επιτρέψτε μου να μπω στον ρόλο μιας καλής μαγείρισσας και να σας παρουσιάσω μια συνταγή ευτυχίας, αυτής που βίωσα στις 2-3/12/2023.

Η συνταγή της ευτυχίας

Υλικά

1/ Καλογεροπούλειο Ίδρυμα στην Κόρινθο

2/ 1ο Συμπόσιο των Συμμάχων και Χορηγών της Δράσης «Ακούμε τους νέους 2023»

3/ Συναυλία προκλασικής μουσικής με τη Θεοδώρα Μπάκα (τραγούδι) και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο)

4/ Συκιά Κορινθίας, βίλα Άγγελου Σικελιανού και Εύας Πάλμερ στο SikyonCoastHotelandResort

5/ Πευκιάς Ξυλοκάστρου

6/ Ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο, στην πόλη της αρχαίας Σικυώνας και στο μουσείο

7/ Φαγητό με εδέσματα βασισμένα σε τοπικά προϊόντα

 

Εκτέλεση

α/ Δέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στο 1ο Συμπόσιο των Συμμάχων και Χορηγών της Δράσης «Ακούμε τους νέους 2023» που υλοποιήθηκε από το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου στο Sikyon Coast Hotel and Resort στη Συκιά Κορινθίας. Αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά, γιατί γνώριζα:

1/ πως το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα  https://fondationkaloy.com έχει καθιερωθεί ως Πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο που προικίζει τα νέα παιδιά της Κορίνθου με υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική παιδεία και αξίες του πολιτισμού,τις ίδιες που πρέσβευε και ο ιδρυτής του, ο διανοούμενος και βαθιά γνώστης της κλασικής μουσικής Νικόλαος Καλογερόπουλος – Kaloy https://fondationkaloy.com/o-idrutis/

2/ πως το πρόγραμμα «Ακούμε τους νέους» αποτελεί μια καινοτόμο και ολοκληρωμένη επένδυση στη νέα γενιά μουσικών. Οι τρεις ταλαντούχοι μουσικοί που ξεχωρίζουν μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με το μελλοντικό τους κοινό μέσα από τη διοργάνωση πολλαπλών συναυλιών σε διάφορα μέρη, με καταληκτική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και ηχογραφήσεων,που γίνονται το εφαλτήριο της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.

β/ Ετοίμασα τις αποσκευές μου για το ταξίδι στη Συκιά Κορινθίας, ένα όμορφο παραλιακό θέρετρο που ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης, βρέχει τα πόδια του στα πλούσια γαλαζοπράσινα νερά του Κορινθιακού κόλπου και παίρνει ανάσες από τον παρακείμενο πευκώνα, τον περίφημο Πευκιά, με τα δέντρα της αυτοφυούς χαλεπίου πεύκης που προσφέρουν όχι μόνο σκιά κι οξυγόνο αλλά και ευκαιρία στη φαντασία να πλάσει ιστορίες με τα περίεργα σχήματα του κορμού και των κλαδιών τους.

Στη Συκιά, στο σπίτι του παππού του, έκανε τις νεανικές του διακοπές ο Κώστας Καρυωτάκης (1896-1928), ο ποιητής της γενιάς του Μεσοπολέμου, σε ένα σπίτι, ερειπωμένο σήμερα, εκεί όπου αρχίζει ο Πευκιάς, «το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσε. Το πευκοδάσος και η θάλασσα της Συκιάς συγκίνησαν βαθύτατα κι έναν άλλο ποιητή της ονομαζόμενης δεύτερης μεταπαλαμικής γενιάς, τον Άγγελο Σικελιανό (1884-1951). «Ένα λυρικό ποτάμι που κουβαλούσε μέσα του τους προϊστορικούς, τους τραγικούς, τον Πλάτωνα, τον Παυσανία, τον Πλούταρχο, τις Γραφές, τον Ορφέα, τον Χριστό κι άλλους πολλούς, που τον έκαναν να σκεφτεί πως ο άνθρωπος μπορεί να ξαναβρεί τον πρώτο του εαυτό, αρκεί να ασκήσει τις κεραίες του να συλλάβουν τα μηνύματα των καιρών» έτσι χαρακτηρίζει τον οραματολάτη ποιητή η Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια στο βιβλίο της «Άγγελος Σικελιανός. Βαθμίδες μύησης, εκδ. Πατάκη, 2002. Σε αυτόν, λοιπόν, τον τόπο που του πήρε το μυαλό, η Αμερικανίδα σύζυγός του Εύα Πάλμερ αγόρασε ένα οικόπεδο το 1908 και το 1912 άρχισε να χτίζεται η βίλα σε σχέδια του Σικελιανού. Μια ωδή στην ιστορία της αγαπημένης τους Ελλάδας είναι το σπίτι αυτό με τις αρχαιοελληνικού τύπου κολόνες, τα βυζαντινού τύπου παράθυρα και τα ενετικού τύπου μπαλκόνια, ωδή που τραγούδησαν μαζί τους ποιητές και πεζογράφοι, που έρχονταν έως εδώ, όπως ο Κωστής Παλαμάς και ο Νίκος Καζαντζάκης, μουσικοί όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος και πολλοί άλλοι διανοούμενοι. Σε αυτό το σπίτι, το ζεύγος Σικελιανού εμπνεύσθηκε και σχεδίασε τις γιορτές της συμβίωσης και της συμφιλίωσης των ανθρώπων όλης της γης, τις περίφημες Δελφικές Εορτές, που πραγματοποιήθηκαν το 1927 και το 1930 στους Δελφούς.

Η βίλα Σικελιανού, το στολίδι της Συκιάς,είναι σήμερα μέρος του ωραίου ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Λεωνίδα Τυπάλδου, του Sikyon Coast Hotel and Resort. Σε ένα από τα  κομψά δωμάτια της βίλας πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο των Συμμάχων και Χορηγών της Δράσης «Ακούμε τους νέους 2023» και στον υπέροχο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου όπου δεσπόζουν τα πορτρέτα του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, σαγηνευτικά όμορφων, δόθηκε συναυλία προκλασικής μουσικής με τους βιρτουόζους, Θεοδώρα Μπάκα στο τραγούδι και Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο τσέμπαλο.Ακολούθησε δείπνο στην αίθουσα Palmer’s του ξενοδοχείου.

γ/ Ακόνισα τις αισθήσεις μου,όραση, ακοή, όσφρηση, αφή, γεύση,να είναι σε ετοιμότητα. Τίποτε δεν έπρεπε να χαθεί. Ούτε η ομορφιά των κήπων, η σπάνια αρχιτεκτονική της βίλας, τα χρώματά της, οι αδροί της πώρινοι τοίχοι, το κομψό παγκάκι όπου ο ποιητής στάλαζε σε στίχους τις σκέψεις και την ψυχή του, ο απολογισμός της δράσης «Ακούμε τους νέους 2023», οι ωραίες ομιλίες από τους εκπροσώπους μεγάλων οργανισμών, συμμάχων στη δράση και από τους χορηγούς αλλά και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων με «λογισμό και μ’ όνειρο», ο ήχος από το τσέμπαλο κάτω από τα επιδέξια δάκτυλα του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, η μαγική φωνή και η εξαιρετική σκηνική παρουσία της Θεοδώρας Μπάκα, το θαυμάσιο δείπνο με τα ελληνικότατα πιάτα και το εκλεκτό κρασί Νεμέας. Εξαίσια. όλα. Αλησμόνητα!

δ/ Στα παραπάνω, πρόσθεσα και μια καταπληκτική εκδρομή στην κοντινή αρχαία Σικυώνα, η οποία υπήρξε το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό κέντρο γλυπτικής και ζωγραφικής στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στα χρόνια του Λύσιππου που υπήρξε ο γλύπτης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πλούσια πόλη όπως καταδεικνύει ο θησαυρός των Σικυωνίων στους Δελφούς αλλά και το πλήθος των δημοσίων κτηρίων της που απλώνονται σε ένα πλάτωμα του λόφου του Βασιλικού θα πρέπει να έσφυζε από ζωή και να πρόσφερε στους ευτυχείς κατοίκους της όμορφα θεάματα στο Θέατρο και στο Στάδιο, δυνατότητα άθλησης στο Γυμνάσιο και στην Παλαίστρα, αγορών αλλά και συναναστροφών στην Αγορά καιλουτρών στις Θέρμες. Οι τελευταίες αποτέλεσαν το κέλυφος ενός κομψού μουσείου που φιλοξενεί τους θησαυρούς της Σικυώνας και των γύρω περιοχών καθώς και ευρήματα από τις πόλεις Στύμφαλο και Πελλήνη και το Σπήλαιο των Πιτσών, χρονολογημένα από τη μυκηναϊκή έως την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Το μυστικό για την επιτυχία της συνταγής της ευτυχίας

Είναι οι Άνθρωποι πίσω από τις στιγμές της απερίγραπτης ευτυχίας που βίωσα εκείνο το Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου. Στιγμές οι οποίες, για όλους όσοι είχαμε την καλοτυχία να ζήσουμε ό τι ζήσαμε,θα μετουσιωθούν σε όμορφες πράξεις και δημιουργίες που θα κάνουν ευτυχισμένους άλλους ανθρώπους. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω αυτούς τους Ανθρώπους: η χαρισματική και ψυχωμένη πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου, κυρία Μαρία Χρισταρά, η ταλαντούχα καλλιτέχνις και εμπνεύστρια της δράσης «Ακούμε τους νέους», κυρία Πόπη Μαλαπάνη, η φίλεργη και ακαταπόνητη ταμίας του Καλογεροπούλειου, κυρία Μίνα Οικονόμου, ο ανεπανάληπτος πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», κύριος Σταύρος Μπένος, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, κύριος Γιώργος Κουρουπός, ο πολύ καλός αρχαιολόγος, κύριος Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.

Μαίρη Μπελογιάννη

Φιλόλογος, Δρ αρχαιολόγος

Υπεύθυνη (εθελοντικά) των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος