Από αύριο Δευτέρα 7/7 έως και την Τετάρτη 9/7 το Καλογεροπούλειο θα έχει ανοιχτή την αγκαλιά του, στα πλαίσια μιας Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, και θα έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί τους διακεκριμένους καθηγητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης!
Τους καθηγητές πιάνου και σολίστες Γεώργιο- Ιούλιο Παπαδόπουλο (καλ. διευθυντή του Κ.Ω.Θ.) και Βασίλη Βαρβαρέσο, τον σολίστα και καθηγητή βιολιού και βιόλας Γιάννη Κορμπέτη και τους σολίστες επίσης και καθηγητές βιολοντσέλου Γιάννη Τσιτσελίκη και Δήμο Κονταρούλη, αλλά και τους συμμετέχοντες μαθητές τους.
Ανάμεσα στις δράσεις της Θερινής αυτής Μουσικής Ακαδημίας θα υπάρχουν και αυτές που αναφέρονται αμέσως παρακάτω και που θα είναι ανοιχτές στο κοινό Δωρεάν!
Μια προσφορά του Καλογεροπούλειου Ωδείου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης προς το κοινό της Κορινθίας, αλλά και όλης της Ελλάδας!
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/7 – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών, 20:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MULTIMEDIA: “Ο αυτοσχεδιασμός στον Μότσαρτ: το Κοντσέρτο για Πιάνο σε ρε ελάσσονα, Κ. 466, με επιπλέον πληροφορίες και παραδείγματα από κοντσέρτα για πιάνο και βιολί”
Στην οπτικοακουστική παρουσίασή του, ο Διευθυντής του ΚΩΘ, μουσικολόγος & πιανίστας Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος έχει στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με το στοιχείο της σχεδόν χαμένης τέχνης του αυθόρμητου ή προσχεδιασμένου αυτοσχεδιασμού. Πού, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται να «ξεφεύγουμε» από το πρωτότυπο κείμενο της παρτιτούρας; Από ποιες πηγές αντλούμε τις πληροφορίες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις; Τέλος, ποια είναι συστατικά στοιχεία κάθε επιτυχημένης αυτοσχεδιαστικής παρέμβασης; Μουσικοί όλων των οργάνων, τραγουδιστές, θεωρητικοί και φιλόμουσοι είναι ευπρόσδεκτοι!
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/7 – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών, 21:30
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ MASTERCLASS ΚΩΘ
Οι καθηγητές του Masterclass και διακεκριμένοι σολίστ Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο) και Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο), θα ερμηνεύσουν έργα Μπαχ και Σούμαν.
ΤΡΙΤΗ 8/7 – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών, 21:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MULTIMEDIA: “Μύθοι & Αλήθειες για τη Ζωή και το Έργο του Μότσαρτ”
Στην οπτικοακουστική παρουσίασή του, ο Διευθυντής του ΚΩΘ, μουσικολόγος & πιανίστας Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος θέτει ορισμένα ερωτήματα:
Ποιος ήταν ο Μότσαρτ; Πώς το παιδί-θαύμα – που ξεκίνησε να συνθέτει στα 5 του χρόνια και ως τα 10 είχε ήδη ολοκληρώσει την πρώτη περιοδεία του στις μεγαλύτερες αυλές της Ευρώπης, αφήνοντας άναυδους όσους τον άκουγαν – έγινε στα 35 του χρόνια ο τραγικός καλλιτέχνης, που έγραφε τη μία όπερα μετά την άλλη με απίστευτη ταχύτητα και αριστουργηματική ποιότητα, σαν να προσπαθούσε να προλάβει το μοιραίο; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα αποκαλύψουν όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη ζωή και τη μουσική του σπουδαίου Αυστριακού μουσουργού, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με πλούσια εικονογράφηση (powerpoint) και μουσικά παραδείγματα από τα πιο γνωστά οργανικά και οπερατικά έργα του.
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/7 – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών, 21:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MULTIMEDIA: “Το Κωμικό στη Μουσική: Χιούμορ, Πνεύμα, Παρωδία, Ειρωνεία, Σάτιρα”
Στην οπτικοακουστική παρουσίασή του, ο Διευθυντής του ΚΩΘ, μουσικολόγος & πιανίστας Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος θέτει ένα βασικό ερώτημα: Μπορεί η μουσική να εκφράσει το χιουμοριστικό ή το πνευματώδες; Το ερώτημα αυτό έχει προβληματίσει γενιές μουσικών, φιλοσόφων και κριτικών. Στη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική), αλλά ακόμη και στις υπόλοιπες παραστατικές τέχνες (θέατρο, κινηματογράφος), είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθούμε το κωμικό στοιχείο. Στη μουσική όμως; Οι περισσότεροι αμφιβάλλουν για τη δυνατότητά της να αποδώσει το κωμικό με σαφήνεια χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου μέσου, π.χ. του κειμένου ή της εικόνας. Σε μια δίωρη πολυμεσική παρουσίαση με πολλά οπτικοακουστικά παραδείγματα, θα ταξιδέψουμε στις θεωρίες και τις κατηγορίες του Κωμικού και στους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνονται στη μουσική, από την Αναγέννηση έως τον 20ο αιώνα. Μελετώντας τις απόψεις φιλοσόφων, κριτικών και μουσικών, θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη αναλύοντας κωμικά μουσικά στιγμιότυπα. Στόχος είναι να συνειδητοποιήσουμε τις προθέσεις των συνθετών και να μεγεθύνουμε την απόλαυση του μουσικού αποτελέσματος. Ανοίγοντας σταδιακά νέα ερμηνευτικά μονοπάτια, εμείς – ως ενημερωμένοι ακροατές κι εκτελεστές – θα προσθέσουμε νέα στρώματα ερμηνείας σε γνωστά και λιγότερο οικεία έργα της κλασικής μουσικής. Δεν είναι απαραίτητη η γνώση της μουσικής!
Σας περιμένουμε!
