1ο MusiKaloy Festival

Home /

1ο MusiKaloy Festival

MusiKaloy-Festival-logo-Final

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα διοργανώνει το 1ο MusiKaloy Festival στην Κόρινθο που σκοπό έχει μέσα από τους δημιουργικούς του κόλπους να συμβάλει στην ανάπτυξη της Τέχνης και του Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου    και όχι μόνο, με τον φιλόδοξο στόχο να γίνει ένας ετήσιος θεσμός.
Ακολουθώντας πιστά τις επιταγές και το όραμα του αείμνηστου Ιδρυτή του, Νικόλαου Καλογερόπουλου – μιας διακεκριμένης προσωπικότητας στο χώρο των επιστημών και της φιλοσοφίας για παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής παιδείας και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την πολιτιστική ανάπτυξη της Κορινθίας, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα προχωρά στη δημιουργία του 1ο MusiKaloy Festival,  που έχει σαν επίκεντρο την τέχνη της μουσικής.

Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ στηρίχτηκε στην παροχή υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων με την πρόσκληση σημαντικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πυρήνας της φιλοσοφίας του  παραμένει το δίπολο ψυχαγωγία- διδασκαλία.

Κάθε εμφάνιση, κάθε παρουσίαση, κάθε εκδήλωση έχει χρέος να στοχεύει κατευθείαν εκεί. «Παιδεία ψυχής ιατρός…» έγραφε ο Πλάτων.

«Η Κόρινθος πάντα ήταν κομβικό σημείο Πολιτισμού. Εδώ άνθισαν οι Τέχνες ,η Φιλοσοφία, οι Επιστήμες. Η Μουσική είχε την τιμητική της στην Κόρινθο από την εποχή του Αρίωνα του κιθαρωδού  που υπηρέτησε στην αυλή του  Περίανδρου, αλλά και από τα  σύγχρονα μουσικά  σύνολα  που υπήρξαν στην πορεία των  χρόνων. Αξιοποιώντας αυτήν την παρακαταθήκη αλλά και την εμπειρία των έξι ετών που αποκτήσαμε από την συναναστροφή μας με δεκάδες μουσικά  σχήματα  και  αξιόλογους μουσικούς στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού της Κορίνθου κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο ετών. Διοργανώνουμε το 1° MusiKaloy Festival Κλασικής Μουσικής στην Κόρινθο.
Σκοπός μας  είναι  να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να απολαύσουν  την λόγια  μουσική  από ορχήστρες και διακεκριμένους σολίστες  από όλον τον κόσμο, αλλά και να επαναπροσδιοριστεί η Κόρινθος ως ένας  μουσικός πόλος έλξης  φιλόμουσων από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό.
Ευελπιστούμε να  καταξιωθεί ως Κορινθιακός και Πελοποννησιακός θεσμός, να συμπεριληφθεί  στα σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της πατρίδας μας και γιατί όχι  και της Ευρώπης.»

Καλή επιτυχία!

Μαρία Χρισταρά  Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

«Θα ήθελα να καλωσορίσω στο MusiKaloy Festival όλους τους φίλους της μουσικής τέχνης. Ένα ξεχωριστό happening εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός, αλλά και μια αφορμή για να μοιραστούμε μαζί σας την αγάπη μας για τη μουσική τέχνη. Πρόκειται για το πρώτο, πολλά υποσχόμενο, ξεκίνημα της δράσης η οποία στην εναρκτήρια αυτή διοργάνωση περιλαμβάνει εξαίρετους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη και την αιγίδα των εκδηλώσεων. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και πολλά ακόμη χρόνια ζωής στην πιο όμορφη μουσική περιπέτεια της Κορίνθου!»

Παναγιώτης Θεοδοσίου Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα 1οMusiKaloy Festival

Οι επιλογές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κινούνται κυρίως γύρω από θεματικούς άξονες και όχι στην απλή παράθεση μουσικών παρουσιάσεων. Κάτι που, ανάμεσα στα άλλα φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά στα ως τώρα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της Περιφέρειας.

Αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

«Ταξίδι στη Μεσόγειο» με το ντουέτο Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο/Ελένη Νικολαΐδη, πιάνο. Η Carmen χορεύει σε εβραϊκό γάμο, η Traviatta παρακολουθεί ελληνικό νησιώτικο γλέντι και η Μασσαλιώτιδα φλερτάρει στο καρναβάλι της Βενετίας! Ένα ανατρεπτικό ταξίδι στις μουσικές της Μεσογείου με γνωστές μελωδίες από ιταλικές και γαλλικές όπερες, ισπανικά φλαμένκο, εβραϊκά τραγούδια και ελληνικούς νησιωτικούς χορούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • Giampieri, Το Καρναβάλι της Βενετίας
 • Poulenc, Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο FP184
 • Verdi/Lovreglio, Φαντασία πάνω σε θέματα από την Τραβιάτα
 • Κωνσταντινίδης, Δωδεκανησιακή σουίτα (αποσπάσματα)
 • Kovacs, Sholem-Alekhem, RovFeidman!
 • Bizet/Sarasate, Φαντασία πάνω σε θέματα από την Κάρμεν

Αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

Ο Αρίωνας, ο ξακουστός μουσικός της Κορινθιακής αρχαιότητας που πρωταγωνιστεί στην μουσική παράσταση του Παναγιώτη Θεοδοσίου «Αρίων και Περίανδρος» για αφηγητή, ενόργανο σύνολο και εικαστικές παρεμβάσεις. Ακολουθούμε  την ιστορία του ήρωα της αρχαιότητας,ο οποίος την εποχή του τυράννου Περίανδρου – όπως ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει – δοκιμάζει την τύχη του με το ταξίδι του στην Ιταλία και την γεμάτη κινδύνους επιστροφή του στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πόλη της Κορίνθου.

Οι δύο εκδηλώσεις που ακολουθούν έχουν  κοινό θεματικό άξονα την «Ιθάκη». Την Ιθάκη ως το γνώριμο και αγαπημένο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά και ως τον αιώνιο προορισμό του καθενός μας.

Αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

«Ιθάκη…ένα ταξίδι ξεκινά…». Το ταξίδι του Ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα με τα έργα των F. Chopin, F.Liszt, I.Albenizφθάνοντας ως και τον Γαλλικό Ιμπρεσσιονισμό του C.Debussy, όπως το προτείνει ο Γερμανός νέος και πολλά υποσχόμενος πιανίστας Andreas Koenig στο ομώνυμο ρεσιτάλ του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • Isaac Albéniz,
 • Granada, Sevilla, Asturias – Leyenda (Suite Española)
 • Frédéric Chopin,
 • – Romance (piano concerto op. 11)
 • – Etudes op. 25 in a flat major “Aeolian Harp”, c minor “Ocean”
 • Claude Debussy,
 • Estampes: Pagodes – Soirréedans Grenade – Jardinssuis la Pluie
 • Franz Liszt – Vincenzo Bellini,
 • Réminiscences de Norma

Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου

«Ιθάκη… ένα ταξίδι ολοκληρώνεται» τιτλοφορείται ο επίλογος του MusiKaloy Festival με δυο μουσικούς που έχουν μια πλούσια καριέρα στο ενεργητικό τους και μας τιμούν για άλλη μια φορά με την ξεχωριστή παρουσία τους. Noe Inui, βιολί/Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο σε ένα αποκλειστικά ρομαντικό πρόγραμμα που ξεκινά με τη Σονάτα αρ.2 του R.Schumann για να κλείσει με την, ίδιας φόρμας, σύνθεση του Γάλλου G.Faure.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • ​Schumann sonata nr 2
 • Fauré sonata nr 1

6 Νοεμβρίου «Ταξίδι στη Μεσόγειο»

Σπύρος Μουρίκης

Κλαρίνο

Σπύρος Μουρίκης

Ελένη Νικολαΐδη

Πιάνο

Ελένη Νικολαΐδη

13 Νοεμβρίου «Αρίων και Περίανδρος»

Μουσική παράσταση με αφήγηση του Παναγιώτη Θεοδοσίου (βασισμένη στην ιστορία του Ηρόδοτου – Ιστορίαι 1.23.1 – 1.24.8)

Η μουσική παράσταση «Αρίων και Περίανδρος» επιχειρεί να αναβιώσει καλλιτεχνικά, με αφήγηση, μουσική και εικαστικές παρεμβάσεις το γνώριμο μύθο του Αρίωνα από τις «Ιστορίες» του Ηρόδοτου.

Στο πρωτότυπο κείμενο στο οποίο βασίζεται ολόκληρη η παράσταση, και που έχει ετοιμάσει και επιμεληθεί ο συνθέτης ακολουθώντας το κείμενο του αρχαίου ιστορικού, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, εκτός από το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του Αρίωνα, στη συμμετοχή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου κατά την αρχαιότητα και βασικού προσώπου επίσης της ιστορίας.
Ο λόγος επιχειρεί να πλησιάσει περισσότερο τις μικρές και εφηβικές ηλικίες μέσα από το κατάλληλο ύφος και λεξιλόγιο ζωντανεύοντας μια πανάρχαια ιστορία με τους όρους ενός παραμυθιού. Το ίδιο το κείμενο δεν παύει να είναι ανοιχτό σε αυτοσχεδιασμό από τον αφηγητή με απώτερο σκοπό την εκπαιδευτική διάδραση με το παιδικό κι εφηβικό κοινό.

Η μουσική βασίζεται σε επεξεργασμένο παλαιότερο υλικό του συνθέτη γραμμένο ειδικά για παιδιά (παιδικά κομμάτια για πιάνο, για φλάουτο και πιάνο κ.λ.π.) και σκοπό έχει την δημιουργική πλαισίωση του κειμένου, αλλά και την ανάδειξη συγκεκριμένων πτυχών (προσώπων, συναισθηματικών καταστάσεων, εικόνων κ.λ.π.) της πλοκής.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις συνοδεύουν με παραστατικό και έξυπνα δομημένο τρόπο μέσα από τα έντονα χρώματα και τα διακριτικά περιγράμματα τις εικόνες στις οποίες η ίδια η ιστορία παραπέμπει.

Η δομή της παράστασης ακολουθεί την διαρκή εναλλαγή λόγου και μουσικής καθώς και τη συνύπαρξη και των δύο σε συγκεκριμένα σημεία.

Την αφήγηση του Κωνσταντίνου Ρίσκα συνοδεύουν οι: Στέφανος Χατζηαναγνώστου φλάουτο, Μανώλης Λορέντζος βιολί, Αλέξανδρος Χαραλάμπους βιολοντσέλο και Κατερίνα Λιάτα πιάνο. Στις εικαστικές παρεμβάσεις η Όλγα Μπαρμάζη.

Παναγιώτης Θεοδοσίου

Πιάνο

Παναγιώτης Θεοδοσίου

Μανώλης Λορέντζος

Αρχιμουσικός

Μανώλης Λορέντζος

Όλγα Μπαρμάζη

Ζωγραφική

Όλγα Μπαρμάζη

Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Φλάουτο

Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Αλέξανδρος Χαραλάμπους

Βιολοντσέλλο

Αλέξανδρος Χαραλάμπους

Κατερίνα Λιάτα

Πιάνο

Κατερίνα Λιάτα

Κωνσταντίνος Ρίσκας

Κιθάρα

Κωνσταντίνος Ρίσκας

13 Νοεμβρίου «Αρίων και Περίανδρος»

Andreas König

Πιάνο

Andreas König

13 Νοεμβρίου «Αρίων και Περίανδρος»

Βασίλη Βαρβαρέσος

Πιάνο

Βασίλη Βαρβαρέσος

Οι παραστάσεις «Αρίων και Περίανδρος» ,«Ένα ταξίδι ξεκινά…» και η «Ιθάκη… ένα ταξίδι ολοκληρώνεται» φέρουν την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

INFO:

Τιμές εισιτήριων: 15 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο των 8 ευρώ δικαιούνται  φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι έως 18 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ με τον συνοδό τους, πολύτεκνοι.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 27410 22385 (Γραμματεία Καλογεροπούλειου – Καθημερινά 16:00 – 20:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00)

Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια των συναυλιών.